Olet varmaan huomannut, että uusia arvosteluita Huurteiseen ei ole tullut melkein kolmeen viikkoon. Syy on selvä: Jemmassa ei ole hetkeen ollut pullon pulloa. Vakikauppani Jyväskylän Sokoksen Mestarin Herkun ja Jyväskylän Sokoksen Alko eivät tarjoa mitään uutta maistettavaa. Useimmiten silloin kun uutta hyvää tai vanhaa erittäin hyvää ei hyllystä löydy, jäävät oluet kokonaan ostamatta. Pitäisi käydä erikseen koukkaamassa Palokassa, Lutakossa tai Länsiväylässä, jokaiseen yli 5 kilometrin matka kotoa.
Viime viikonloppuna ostin Alkosta pari keskieurooppalaista lageria kun muuta entuudestaan uutta ei ollut valikoimissa. Lisäksi sentään ikiaikaista Brewdog-suosikkiani Hardcore IPAa heiltä vielä löytyy, joten otin sellaisen perjantai-illan nautiskeluolueksi. Sehän toimii aina. Mutta olutharrastajan intohimo uusiin kokemuksiin olusten muodossa on kyltymätön ja pistää jatkuvasti harmittamaan (toisinaan suorastaan vihastuttamaan) tämä Suomen älytön jo kieltolakia lähentelevä holhoustouhu. Seuraa avautumista.
Jaska bloggaili joku aika sitten siitä, kuinka haki Growlerilla Plevnan Petolintu -panimoravintolasta olutta illaksi. Mutta ai niin, se olikin vain unta… Suomessa kyseinen touhu ei ole lain mukaan sallittua.
Heräsin harja kädestä saunan lattialta ja olin juuri hankaamassa kissanpaskoja kaakeleista irti. Hemmetti se olikin unta! Olin edelleen pesemässä saunaa, enkä missään vaiheessa ollutkaan käynyt pyöräilemässä Growlerini kanssa hakemaan olutravintolasta saunajuomaa. Tajusin, että en edes omista Growleria, vaan asun Suomessa enkä tee sellaisella yhtään mitään. Enhän minä oikeasti voi lähteä olutravintolaan pullon kanssa ja sanoa, että iskekää tuo täyteen. Eihän silleen tehdä missään! HETKINEN!!! Kyllä näin tehdään ja hyvin toimii, mutta ei Suomessa! Täällä tuollainen toiminta on kiellettyä. Sivistyneessä maailmassa voit hakea olutravintolasta haluamasi hanaoluen tai vaikka pullon hyllystä ja viedä sen himaan ja homma toimii. Miksi tämä ei toimi Suomessa???
Minä ja muut olutharrastajat ihmettelevät Jaskan kanssa ihan samaa. Miksi juuri me olutharrastajat ja oluen parissa työskentelevät pienyrittäjät kärsimme tästä? Ei se, että verotus ja hinnat on nostettu pilviin, mutta se että moni asia on ihan suoraan laissa kiellettyä. Ei minua korkea hintakaan enää (niin paljon ainakaan) haittaa kun siihen on tottunut ja aina voi yrittää nipistää jostain muusta. Näihin kieltoihin ja rajoituksiin melkein poikkeuksetta vastataan ”koska alkoholiongelmat”, mutta minusta kyse ei ole ollenkaan siitä, sillä eivät alkoholiongelmaiset kalliita erikoisoluita juo.
Kuten Jaska sanoi:
Et voi käydä ostamassa jotain spesiaaliolutta hanasta esim. 10 – 15* yli 15 euron litra hinnalla kotia, mutta joka ikisestä kaupasta ja kioskista saat ostettua 24 tölkkiä bisseä alle kolme egeä litra. Hmmmmm! pistää miettimään kumpihan näistä tekee niitä alkoholisteja ja kumpi on se ongelma!
Kun puhutaan alkoholipolitiikkaan liittyvistä asioista huomaan linkittäväni lähes aina Jounin satiirisen tekstin, jossa pohditaan Sosiaali- ja terveysministeriön harkitsemia uusia rajoitteita. Lisäksi muistan Twitteristä bonganneeni (olisiko ollut myöskin Jounin postaama) erään lakiesityksen, jossa harkitaan yhä verotuksen ja rajoitusten lisäämistä tässä asiassa. En nyt tähän sitä löytänyt, mutta haluaisivat mm. rajoittaa ruokakaupan oluen 4,7 % rajaa vielä alemmaksi johonkin 3,7 %:n joka käytännössä tarkoittaisi että kaupasta saa vain laittiolusia ja alkoholittomia. Eivät voisi enempää kujalla olla. Pöyristyttävää.
Palataanpa ruohonjuuritasolle ja vastataan muutamasti yleisiin hämmästeltyihin kysymyksiin.
Miksi pitää saada ruokakaupasta yli 4,7 % vahvempaa? eikö Alko riitä? miksi yli 4,7 % on parempaa?
Helppous
Ruokakaupasta olutta tulisi saada siksi, koska se on mahdollista, helpompaa, nopeampaa ja mahdollisesti halvempaa. Lisäksi useassa muussa varsinkin Keski-Euroopan maassa homma toimii niin, ja hyvin toimiikin.
Valikoima ja oluen monipuolisuus
Ei, Alko ei riitä, sillä Alkossa on olutharrastajalle liian vähän valinnanvaraa ja jokaisesta Alkosta löytyy ne samat tuotteet. Uutuudet ovat surkeita, koska otetaan mieluummin hyllyihin sellaisia olusia, jotka menevät kaupaksi valtavirralle, eli joiden menekki tai suosio on kansainvälisesti todistettu.
Olutharrastaja kahlaa Alkon hyllyt läpi melko nopeasti. Itselläni meni vain vuosi pari kun joutui jo odottelemaan ja kyselemään uutuuksia kun ei hyllyistä enää mitään uutta löytynyt. Ruotsissa on Alkoa vastaava systeemi, eli alkoholin myynnin säätelyn hoitaa valtion ja valtion omistama Alkoa vastaavaan Systembolagetiin on keskitetty alkoholituotteiden myynti. Ruotsissa tavallisista kaupoista ei voi ostaa 3,5 % vahvempaa olutta, mutta sen sijaan Systembolagetin olutvalikoimaan on ihan kunnolla panostettu.
Määrä ei todellakaan korvaa laatua, mutta on aivan selvää, että mitä suurempi tuotevalikoima on, sitä enemmän siihen mahtuu kiinnostavaa maisteltavaa. Alkon vakiovalikoimassa on nettisivujen mukaan 241 olutta, mikä on vain vajaa neljännes Systembolagetin vastaavasta (1042).
Systembolaget eli miten monopolikin voi olla ystävä – Kaunis humala
Kyllähän se näin päin toimisi. Tuollaisessa valikoimassa on sen verran vaihtuvuutta, että ei paatuneinkaan olutharrastaja varmasti ehtisi käydä kaikkea läpi ennen kuin tulee läjä uutta. Niin sen pitäisi mennäkin. Suomessa on se parisataa olutta, joista vaihtuu muutamat hassut melko harvakseltaan. Sesonkeina tulee välillä vähän enemmän kerralla, mikä on mukavaa, mutta heti kun joulut ja muut vastaavat on vietetty alkaa taas pidempi ”kuiva kausi”. Nyt kesällä tuli muutama vanha tuttu kesäisempi olut valikoimiin ja ne pari hassua uutta tuli kesän aikana maistettua, jonka jälkeen ei oikeastaan olekaan ollut mitään uutta.
Myynti edellä mennään, mikä sotii edelleen täysin taustaideaa vastaan että näitä rajoitetaan sen takia että suomalaiset eivät joisi niin paljon. Iso ristiriita, sillä jos Alko eli valtio haluaisi rajoittaa kansalaisten alkoholinkäyttöä, miksi ne suosituimmat juomat pysyvät ympäri vuoden hyllyssä ja harvinaisemmat näkyvät kausituotteena kerran jonka jälkeen niitä ei enää kuunaan näy? Raha puhuu. Tietenkin Alko – ja näin ollen valtio, koska Alko on valtion omistama monopoliyritys – saa rahaa niistä tuotteista, joita ostetaan eniten, ja tietenkin valtio tiettyine puolueineen ajaa edelleen juomien rajoittamista Alkoon, jotta ihmiset ostaisivat vain sieltä ja valtio saisi enemmän rahaa. Yksinkertaista matematiikkaa, helppoa ihmisten höynäytystä.
Alkoon pystyy toivomaan olutta, mutta usein toiveet kaikuvat kuuroille korville. Alkojen välillä pystyy tilailemaan olutta, mutta se on yleensä turhaa kun oluet ovat suurinpiirtein ne samat joka Alkossa. Alkoon pystyy tilaamaan itselleen myös mitä tahansa olutta maailmalta, kunhan tilaa postitus- ja tilaamiskuluineen sen sadan euron arvosta pari laatikollista tasan samaa olutmerkkiä. Sairasta.
Laatu
Jos olutta olisi vapaammin saatavilla ilman näitä rajoituksia, panimoilla olisi vapaus tehdä rikkaampia olusia ja myydä niitä laajemmin. Olutharrastajana harmittaa kun olutta saa usein vain niistä tietyistä ravintoloista sen tietyn rajatun ajan. Joskus jää nauttimatta sellainen killeriolut, jota ei enää tule koskaan saamaan samassa muodossa. Koskaan. Ikinä. Enää.
On aivan selviä tekosyitä nämä ”yhteiskunnan hyvinvointi”, ”Suomen alkoholiongelmat” ja muut diipadaapat. Edelleen toistan, puliukot eivät osta yhtä tai kahta kallista olutpulloa kun saavat paremmat kännit samalla hinnalla ostamalla Pirkkaolut-päkin.
Olutharrastajien kannalta 4,7 prosentin raja on keinotekoinen.
– Menemme enemmän maku kuin volyymi edellä. Monien mielestä olut on parhaimmillaan ja täyteläisimmillään, kun se on viisiprosenttista, Heikkinen perustelee.
Nyt olutkansaa sapettaa 4,7 % -pykälä – ”Tämä ei jankuttamalla muutu miksikään”
Hinta ja ravintolat
Olut on Suomessa kallista, tiedetään, mutta ravintolassa se on vielä kalliimpaa ja se johtuu monesta asiasta, muunmuassa siitä, että olut on kallista muuallakin, verotus on suurta ja hinnat on pidettävä korkealla ja lisättävä päälle ravintolan katetta, jotta yritys kannattaisi. Korkeat oluen hinnat selittyvät myös sillä kun normaalia päihtymiseen ostettavaa peruslageria ostetaan niin paljon niin niitä ”harvinaisempia” ostetaan vähemmän ja hintaa joudutaan nostamaan ja katteita lisäämään, jotta saadaan vähän sitä voittoakin. Ymmärtäähän tuon, jälleen yksinkertaista matematiikkaa.
Silti ei harmita yhtään vähemmän se että kun haluan mennä pubiin nauttimaan hyviä ja laadukkaita olusia, olen maksanut kolmekymmentä euroa, jolla olen nautiskellut vasta kaksi olutta. Onneksi nykyään olutkulttuurin ilosanoma on levinnyt ja yhä useampi ostaa myös erikoisempia olusia, sekä kun panimoja on tullut lisää löytyy myös niitä kipukynnyksen alittavia oluita. Minulla kipukynnys on kahdeksan euroa. Jos olut maksaa enemmän niin joudun harkitsemaan kaksi kertaa, ellei olutta ole oikein hehkutettu aiemmin.
Olen yrittäjä ja perheellinen ja aina ei ravintolaan ehdi. Lisäksi on käynyt useaan otteeseen niinkin että Jyväskylän toiseksi melko monipuoliseksi olutpaikaksi itsensä lukevassa Harry’sissa on ollut niin kädetön myyjä, ettei ole tiennyt olusista mitään. Yritä siinä sitten tiedustella olusista kun pitää tehdä kompromissi ja jättää tilaamatta se mitä olisi oikeasti halunnut ja tilata sen sijaan jotain mitä näkyy olevan hanassa tai bongaa kuikuilemalla takana olevasta lasikaapista, ”tuo tuossa, laita toi tossanoin sitten…”.
Pienpanimoyrittäjien tukeminen
Oluen vapauttaminen ja laajentuminen ruokakauppoihin toisi pienpanimoille lukuisia uusia mahdollisuuksia. Enää ei tarvitsisi tehdä niitä ”pakollisia” ”markettiolusia”, joiden alkoholipitoisuudet pitää laskea alas vain sen takia koska laki määrää. Tuntuu siltä, että joskus 4,7 % rajoitus laskee jopa oluen laatua, kun ei pystytä tekemään niin hyvää kuin ilman rajoituksia pystyisi.
Nykyään pienpanimoyrittäjällä on melko niukasti vaihtoehtoja, koska panimolta ei saa myydä, panimoravintolalta ei saa myydä kotiin. Joko markettiolutta tai sitten ravintoloihin, siinä taitavat mahdollisuudet pahimmillaan olla. Alkon hyllyyn oluita on pienimpien yrittäjien käsittääkseni todella vaikeaa saada.
Tampereella toimivalle Pyynikin käsityöläispanimolle tuli mitta täyteen suomalaista holhoamista ja sääntelyä.
– Onhan tämä hölmöä. Jos Suomessa naapuri haluaisi ostaa meidän oluitamme, panimo ei voi niitä suoraan tarjota. Olut pitää kierrättää Viron kautta, olutmestari Tuomas Pere tuhahtaa.
Kokemukset ovat olleet niin myönteisiä, että tänä syksynä tamperelaispanimo ryhtyy myymään Viron nettimyymälässään omia Suomessa valmistettuja juomiaan.
– Viemme oluet Tampereelta Tallinnaan. Suomalaiset kantavat ne sitten takaisin kotimaahan, Pere kuvaa liikehdintää.
Tähän on tultu: Oluet viedään Tampereelta Tallinnaan – ja sieltä ne kannetaan takaisin Suomeen
Rajoituksia on Suomessa jo yrittäjälle ihan liikaa, mutta pienpanimoyrittäjälle haasteet ovat vielä toista luokkaa. Joskus ihmettelen miten pienpanimot edes pärjäävät, enkä ihmettele yhtään miten toisten tiloissa olutta panevien gypsy-panimoiden määrä on täälläkin kasvussa.
Mutta jos vahvempia juomia saisi ruokakaupasta, kansa päihtyisi enemmän ja ongelmat lisääntyisivät!
Olen tasan sitä mieltä että asiat muuttuisivat parempaan suuntaan, jos viinat ja kaljat siirtyisivät ruokakauppoihin. Ainakin kaljat. Se kuulostaa pelottavalta, mutta niin meille on vain toitotettu. Älkää uskoko kaikkea mitä sanotaan, vaan miettikää omalla järjellä. Ihmisten olisi helppo ostaa kun ei tarvitsisi käydä Alkossa erikseen ja ongelmakäyttäjätkin ostaisivat juomansa vain eri paikasta. Lisäksi ruokakaupoissahan on laki, että kaikki alle kolmekymppiseltä näyttävät joutuvat näyttämään paperinsa kun taas Alkossa tätä ”velvoitetta” ei ole (mikä on muuten myös yksi älytön ristiriita).
Jos hamstraaminen lisääntyisi, ainakin ne ongelmakäyttäjät joisivat itsensä pois päiviltä. Ei se ole minun, sinun tai päättäjien vastuulla, jos joku käyttää viinaa väärin. Nytkin viinaa saa ihan yhtä lailla Alkosta ja Alkoja on lähes joka ruokakaupan, kauppakeskuksen tai huoltoaseman yhteydessä. Jos tällä ihan oikeasti meinataan rajoittaa alkoholin ostamista, miksi Alkoja on joka paikassa?
Katsos kun tämä on niin iänikuista heikkojen argumenttien toitotusta, että ei voi kuin päätä pyöritellä. Siihen asti kun valtio hyötyy ongelmakäytöstä (eli siitä, että ihmiset ostavat viinansa Alkosta) se ei tule muuttamaan asioita. Valtio ei siis todellisuudessa halua ongelmien vähenevän vaan lisääntyvän. Ainakin minusta tuntuu siltä.
Minusta olisi iso harppaus ja järkevä veto jos esimerkiksi vain olut laajentuisi ruokakauppaan, koska (jälleen kerran) puliukot eivät sillä 19,54 euron litrahintaisella Nøgne Ø Imperial Stoutilla kännejä vedä!
Kerrataanpas
Olutharrastajana Suomessa et siis tällä hetkellä voi
- ostaa olutta panimolta mukaan
- ostaa olutta panimoravintolasta mukaan
- ostaa 4,7 % vahvempaa olutta tavallisesta kaupasta
- ostaa juuri sitä tiettyä 4,7 % vahvempaa olutta Alkosta, koska valikoimat ovat niin surkeat
- jatkossa ehkä edes kirjoittaa oluesta blogissasi (ks. Tuotenäytteistä ja olutblogauksesta, Valvira vastaa)
- nauttia hyvästä oluesta olutravintolassa yöllä klo 1-2 jälkeen kun taas raakaa viinaa voit vetää baarissa aina neljään asti
- tehdä omaa olutta ja myydä sitä kenellekään itse
Tilasin maanantaina läjän olusia netistä ja aion jatkossakin säästää selvää rahaa, aikaa ja vaivaa tilaamalla oluet Suomen ulkopuolelta. Onneksi silloin tällöin myös kauppojen hyllyille tulee uutuuksia ja jopa Alkonkin hyllyillä nähdään jotain muutakin kuin sitä Coors Lightia…
Sen verran täytyy sanoa, että olen kyllä tässä välissäkin olutta juonut, ei vain ole tullut sellaista killeriarviopulloa vastaan. Ei viitsisi aina niitä keskinkertaisia luukuttaa. Toisaalta olen ollut myös festareilla. Untappdissani voit tsekata ne oluet, jotka eivät blogin puolelle päätyneet.
Eduskunnassa huomenna käsittelyssä lakialoite #pienpanimo:iden ulosmyyntioikeudesta 9.5% ja alle oluiden osalta. Tärkeä juttu. #olut
— Pyynikin Brewing Company (@ksityopanimo) September 10, 2014
Toivottavasti asiat menevät eteenpäin. Paremman oluen puolesta!
yoyomama
Muuten hyvä teksti, mutta mistäköhän suunnasta ajetaan oluen laimentamista tai keppanaa Alkoon? SDP:hän tässä on kunnostautunut pitkään ja toki SDP:n Ehyt ry komppaa.
Rolle
Taisin sotkea puolueet keskenään, harmi kun en löytänyt sitä PDF:ää tähän liitteeksi, mutta se taisi olla tosiaan SDP:n setti.
maltainen
Aistin turhautumista Suomen alkoholipolitiikkaan muidenkin kuin olutharrastajien taholta. Nettitilaaminen ja viron tuonti tulevat varmasti lisääntymään, saa nähdä miten paljon. Itsellänikin turhautuminen korkeisiin veroihin, aneemiseen valikoimaan ja absurdiin lainsäädäntöön näkyy kasvaneena tilaamisena, matkoilta tuomisena ja itse tekemisenä. Vaikka rahansiirtoa ulkomaille on näkyvissä, pidetään kuitenkin kotimaiset pienpanimot leivässä ostamalla heidän juomiaan!
Rolle
Hyvä lisäys, kotimaisia pienpanimoita kannattaa tukea aina kun mahdollista ja niin teen itsekin. Jos ruokakaupassa tai pubissa tulee pienpanimo-olutta vastaan ei tarvitse pitkään harkita kokeilemista.
yoyomama
Sinänsä yksikään puolue ei aja alkoholipolitiikan löysentämistä, vaikka yksittäisiä ääntenkerääjiä löytyy useammasta puolueesta.
Muutos tapahtuu äänestämällä omalla ostokäyttäytymisellään. Alkoholin nettiostaminen on sallittua ja siitä on Suomeakin sitova päätös EU-tuomioistuimesta. Suomalainen myytti alkoholista murenee kun sen saatavuus mm. nettikaupoista tulee useamman arkeen. Levittäkää siis tietoa nettikaupoista ja ostokokemuksistanne.
Puliukkoja varten on sitten olemassa Alko + Altia -kombinaatio, jossa Altia puskee markkinoille sokeroitua ja väkevöityä viiniä ja halpaetanolia Alkon alahyllyille. Valtio ajaa niin kaksilla rattailla, että puistattaa.
Rolle
Kiitos kommentistasi yomama, samoilla linjoilla olen. Aionkin jatkossa bloggailla nettitilaamisesta ja nettikaupoista enemmän kun saan vaan aikaiseksi pistää tilausta. Nyt on ensimmäisiä tilauksia vasta vetämässä, ei vaan ole kiireeltä ja taloudelliselta tilanteelta aiemmin kerinnyt. On kyllä niin huiput valikoimat ja vaihtuvuus ja tulee pitkällä tähtäimellä niin paljon halvemmaksi että aion tilata jatkossakin.
Tommi Särkkä
@yoyomama: Keskusta ajaa juuri tätä,
”Haluamme rajoittaa päivittäistavarakauppojen, kioskien ja huoltamoiden vähittäismyynnissä myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholirajaa 3,7 prosenttiin. Näin turvattaisiin Alkon monopoliasema, kun entistä suurempi osuus myytävästä alkoholista kulkisi monopolin kautta.”
Lähde: Keskustan tavoitteet alkoholipolitiikan kokonaisuudistukselle, https://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=cde629de-4874-4f71-b419-246d86b380a7.
Aiheesta lisää mm. http://ukonmalja.blogspot.fi/2013/02/ns-keskioluen-laimentaminen-olisi.html (anteeksi ”mainos”).
Rolle
Kiitos tarkennuksesta Tommi. Mietinkin olenko ihan hakoteillä, vaikka muistinkin näköjään oikein. Tuo oli juuri se dokkari jota etsin! Ja eipä ”mainos” haittaa, onhan blogisi muutenkin tuolla vasemmassa laidassa ollut alusta asti kohdassa ”Seuraamisen arvoisia olutblogeja” ;)
Oluen tilaaminen netistä - nettikauppana Bier-deluxe - Huurteinen
[…] Tilaa ihmeessä netistä olusesi, jos vaan suinkin pystyt. Siinä säästää pitkällä tähtäimellä selvää rahaa ja samalla laajentuu valikoimat huimasti. Lue myös aiheeseen liittyvät kirjoitukseni ”Oluen tilaaminen netistä – laillisuus?” ja ”Suomalaisen olutharrastajan kivinen tie”. […]