Luulin että oikeasti erikoiset oluttyylit, eli geuzet, goset ja grätzerit on jo käyty läpi, mutta ei. Taas ”uusi” oluttyyli! Mumme on oluttyyli, joka ei tosiaankaan ole uusi, vaan tyylilaji, jonka tekeminen on niinsanotusti kuollut ”sukupuuttoon”.
7 Fjell Bryggeri on norjalainen pienpanimo, joka tapasi Virolaisen Vaat-panimon olutfestareilla 2015. Siellä he saivat inspiraation elvyttää Mumme, vanha oluttyyli.
Myöhäisellä keskiajalla, eli Siinä 1300-1500-luvulla tätä olutta tehtiin, en oikeastaan tiedä mihin tarkoitukseen. Netistäkään lyötyy hyvin vähän tietoa olutlajista. Englanniksi oluen nimi on ”Brunswick Mum” ja sen verran kaivelen tietoa, että kyseessä on saksalainen, Brunswickin kylästä lähtenyt oluttyyli. 2010-luvulla olutta on tehty taas ensimmäistä kertaa moneen sataan vuoteen, joten aika pitkään laji on ollut unholassa…
Olut on huhujen mukaan yksi niistä, joita entisaikaan säilöttiin pitkään, ja koska oluen piti säilyä pitkään, siihen lisättiin paljon alkoholia. Kun india pale aleihin lisättiin humalaa, jotta ne kestäisivät Intian Valtameren laivamatkat, mummeen laitettiin yrttejä ja mausteita sekä ne pantiin entistä kovempiin alkoholiprosentteihin lisäämään säilyvyyttä. Konstit on monella, sanoi mummo kun pöytää kissalla pyyhki.
Panimo
Fjell Bryggeri
Tyyli
Mumme
Pakkaus
330 ml
Ostopaikka
Uba & Humal
Vahvuus
10%
Hinta
?€
Tuoksu on hyvin sourimainen, happaman marjainen ja kuiva, kuivaa omenamehua ja rypälettä sekä jonkin verran tummaa mallasta. Väriltään olut on tuoksuun nähden hämmentävän mustanruskea, josta ei näe läpi. Kuin stouttia tai brown alea olisi lasissa. Maku on… erilainen. Samaan aikaan kuiva, mutta hyvin pähkinäinen ja luumumainen. Tuo jollain tapaa myös mieleen barley winen. 10% alkoholi polttelee jälkimaussa, mutta olut ei ole suoranaisesti alkoholinkatkuinen, vaikka voisi olla.
Takaetiketti:
Mumme is an old German beer style with roots reaching back to the middle ages. It was thick, nourshing spiced ale, widely exported. When we met Vaat during the Hanseatic Festival in 2015, the result had to be the brewing of a modern mumme. The rich orange hue of the beer stems form a wort made from pale malt and oats, boiled for five hours. The spicing is reminicent of that of a chutney, and tamarind was added to the beer to give it a zingy edge. The beer is drier than its historic predecessors, adding drinkability to a powerful brew. A product of meeting of the wonderful cities of Tallinn and Bergen, this beer is as true a Hanseatic drink as there ever was!
The Mumme is brewed in collaboration with Vaat from Tallinn.
Kyllähän tätä juo. Tuon aikaisia esihistoriallisia oluita on tullut maistettua useampia paljon huonompiakin, esimerkiksi jotain täysin turpeelta tai jäkälältä maistuvaa olutta. Tässä on yrttiä ja makua.
Ei mikään jokaillan kokemus, mutta kyllä tätä voisi kuvitella nauttivansa silloin tällöin, etenkin hyvän ruoan tai juuston kanssa. Oluessa on jopa tiettyä viinimäisyyttä. Nautiskeluolueksi, ehdottomasti. Tämä tuli joulukuun alun Tallinnan olutkauppareissulla vastaan ja ostin kyllä täysin oluttyypin takia, en minkään muun.
Erikoinen, barleywinemäinen, rauhallinen takkatuliolut.